RSS

Rezolutia Bisericii Ortodoxe Bulgare privind Ecumenismul

06 Iul

Dupa un veac întreg de participare a ortodoxiei la Miscarea Ecumenica si o jumatate de secol de participare activa a ei la Consiliul Mondial al Bisericilor nu se observa o dezvoltare pozitiva în dialogul multilateral între crestini. Dimpotriva, distantarea dintre ortodocsi si protestanti apare din ce în ce mai pronuntata, avand în vedere înmultirea cu zecile a sectelor în sanul Bisericilor Protestante, care perturba constiinta ortodoxa a crestinilor nu numai la noi, ci si în toate tarile ortodoxe, aparand si multe devieri fata de conceptiile initiale ale Consiliului Mondial al Bisericilor.

Avand în vedere cele sus-mentionate, Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Bulgare la sedinta sa plenara din 09.04.1998 a hotarat sa întrerupa participarea sa viitoare la CMB, avand în vedere devierile Consiliului Mondial al Bisericilor ca si faptul ca în ultimii ani Biserica Ortodoxa Bulgara intentionat nu a mai contribuit la cotizatiile CMB si nu a participat la conferintele organizate de CMB si a suspendat participarea sa la acest Consiliu.
Cu aceasta ocazie în perioada 29.04.1998 – 03.05.1998, la Salonic, capitala culturala a anului 1997, a fost organizata o întalnire a reprezentantilor tuturor Bisericilor Ortodoxe la invitatia Sanctitatii Sale Bartolomeu, Patriarhul Ecumenic, la cererea Bisericilor Ortodoxe ale Rusiei si Serbiei, si cu ocazia iesirii Bisericii Georgiei din CMB. La aceasta întalnire panortodoxa a fost discutata problema participarii Bisericilor Ortodoxe la Miscarea Ecumenica ca si nemultumirea legata de ignorarea sistematica a tarilor ortodoxe în hotararile luate la adunarile organizate de CMB.
Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Bulgare declara ca va chibzui daca va trimite un reprezentant la Harare, Zimbabwe, unde va avea loc a VIII-a adunare a CMB, în luna decembrie 1998, sau va anunta scris ca va întrerupe în viitor activitatea sa în cadrul CMB.

 

Din partea Cancelariei Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Bulgare

 

27 V 1998, Sofia
Anunțuri
 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: