RSS

Peste 60 de biserici creştine au fost distruse în Siria şi aproape 500.000 de creştini au părăsit această ţară

16 Oct

Peste 60 de biserici creştine au fost distruse în Siria şi aproape 500.000 de creştini au părăsit această ţară marcată de mai bine de doi ani de un război civil sângeros, a declarat arhiepiscopul Mar Siluan al-Nemeh din Patriarhia Ortodoxă Siriacă a Antiohiei, aflat în aceste zile într-o vizită la Moscova.

 Peste 60 de biserici creştine au fost distruse în Siria şi aproape 500.000 de creştini au părăsit această ţară marcată de mai bine de doi ani de un război civil sângeros, a declarat arhiepiscopul Mar Siluan al-Nemeh din Patriarhia Ortodoxă Siriacă a Antiohiei, aflat în aceste zile într-o vizită la Moscova. Potrivit ierarhului sirian, citat de Interfax, cele mai mari distrugeri de biserici creştine au avut loc în oraşele Aleppo, Homs, Maaloula, unde au fost şi continuă să fie ucişi creştini. ”Ceea ce se petrece acum în Siria – este o suferinţă generală, întrucât războiul îi afectează pe toţi locuitorii ţării. Sperăm ca Siria să rămână pentru noi o casă”, a afirmat arhiepiscopul sirian, deplângând faptul că aproape o jumătate de milion de creştini sirieni au fost nevoiţi să-şi părăsească ţara.

Declaraţiile arhiepiscopului au fost făcute în cadrul unei întâlniri pe care o delegaţie de ierarhi sirieni a avut-o la Moscova cu reprezentanţi ai Dumei, camera inferioară a parlamentului federal rus.

Anterior, preşedintele Consiliului Federaţiei, camera superioară a parlamentului rus, Valentina Matvienko, atrăgea atenţia, potrivit ITAR-TASS, că, în cazul venirii la putere în Siria a radicalilor legaţi de Al-Qaida, un genocid pe motive religioase nu poate fi evitat, iar primii care vor avea de suferit vor fi creştinii. Comunitatea creştină din Siria, una din cele mai vechi din lume, este astăzi ameninţată de grupări radicale rebele care îi consideră pe creştini colaboratori ai regimului preşedintelui Bashar al-Assad. Sute de creştini ortodocşi au fost ucişi în Siria, iar numărul refugiaţilor creştini creşte de la o zi la alta. Totodată, mai mulţi creştini, între care doi ierarhi, au fost răpiţi. Arhiepiscopul sirian iacobit Yohanna Ibrahim şi arhiepiscopul grec ortodox de Aleppo, Paul-Boulos Yazigi, fratele patriarhului Ioan al Antiohiei, au fost răpiţi la 22 aprilie şi, în pofida tuturor eforturilor, soarta lor nu este cunoscută nici până acum.

 

Sursa: agerpress.ro

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: