RSS

Falşi profeţi şi învăţători mincinoşi

11 Noi

Falşii profeţi

Prooroci falsi au existat in toate vremurile, ei s-au inmultit mai ales in ultimele timpuri, odata cu inmultirea sectelor si diverselor scoli de ocultism. In categoria aceasta intra defapt toti cei care pretind a cunoaste viitorul, fara a duce o viata sfintita, pentru a putea primi astfel Harul lui Dumnezeu si a fi daruiti de El, cu ceea ce se numeste darul inainte-vederii.

Profeti falsi pot fi considerati si: spiritistii, mediumii, ghicitorii, astrologii, hipnotistii, magicienii, initiatii in ocultism.

O categorie aparte sunt cei care se declara pe ei insisi a fi prooroci si trimisi ai lui Dumnezeu. Intre acestia se pot regasi diversi guru, maestrii spirituali, conducatorii de secte sau grupari religioase desprinse din religia crestina sau nou infiintate, sau alte persoane care pretind ca au avut vedenii si li s-a acordat aceasta putere de a prooroci. Despre acesti falsi prooroci sau hristosi mincinosi Mantuitorul avertiza:

Se vor scula hristosi mincinosi si prooroci mincinosi si vor face semne si minuni, ca sa duca in ratacire, de se poate, pe cei alesi. Dar voi luati seama. Iata dinainte v-am spus voua toate.
(Marcu 13:22-23) Spre deosebire de adevaratii prooroci, carora Dumnezeu le descopera viitorul prin revelatie, falsii prooroci decurg la diverse metode de aflare a viitorului (ghicit, citit in stele, datul in bobi, practici oculte, inclusiv contactul cu diverse spirite), sau sunt pacaliti de vedenii mincinoase. Inca din Vechiul Testament au existat profeti falsi, inspirati nu de Dumnezeu cel adevarat ci de duhurile necurate sau pur si simplu mincinosi. Inca de la intemeierea instituţiei profetice a Israelului se face o distinctie clara intre profetia evreiasca si practicile proorocilor pagani, dupa cum citim in Deuteronom:

9. Cand vei intra tu in pamantul ce ti-l da Domnul Dumnezeul tau, sa nu te deprinzi a face uraciunile pe care le fac popoarele acestea.
10. Sa nu se gaseasca la tine de aceia care trec pe fiul sau fiica lor prin foc, nici prezicator, sau ghicitor, sau vrajitor, sau fermecator,
11. Nici descantator, nici chemator de duhuri, nici mag, nici de cei ce graiesc cu mortii.
12. Caci uraciune este inaintea Domnului tot cel ce face acestea, si pentru aceasta uraciune ii izgoneste Domnul Dumnezeul tau de la fata ta.
13. Iar tu fii fara prihana inaintea Domnului Dumnezeului tau;
14. Caci popoarele acestea, pe care le izgonesti tu, asculta de ghicitori si de prevestitori, iar tie nu-ti ingaduie aceasta Domnul Dumnezeul tau.
15. Prooroc din mijlocul tau si din fratii tai, ca si mine, iti va ridica Domnul Dumnezeul tau: pe Acela sa-L ascultati.
16. Ca tu la Horeb, in ziua adunarii, ai cerut de la Domnul Dumnezeul tau si ai zis: Sa nu mai aud glasul Domnului Dumnezeului meu si focul acesta mare sa nu-l mai vad, ca sa nu mor.
17. Atunci mi-a zis Domnul: Bine este ceea ce ti-au spus ei.
18. Eu le voi ridica Prooroc din mijlocul fratilor lor, cum esti tu, si voi pune cuvintele Mele in gura Lui si El le va grai tot ce-I voi porunci Eu.
19. Iar cine nu va asculta cuvintele Mele, pe care Proorocul Acela le va grai in numele Meu, aceluia ii voi cere socoteala.
20. Iar proorocul care va indrazni sa graiasca in numele Meu ceea ce nu i-am poruncit Eu sa graiasca, si care va grai in numele altor dumnezei, pe un astfel de prooroc sa-l dati mortii.
21. De vei zice in inima ta: Cum vom cunoaste Cuvantul pe care nu-l graieste Domnul?
22. Daca proorocul vorbeste in numele Domnului, dar Cuvantul acela nu se va implini si nu se va adeveri, atunci nu graieste Domnul Cuvantul acela, ci-l graieste proorocul din indrazneala lui; nu te teme de el”. 

(Deuteronom cap.18)

Trasaturi comune ale profetilor falsi pe care le gasim descrise in Sfanta Scriptura

Si care sunt valabile pentru proorocii mincinosi din toate timpurile, inclusiv din actualitate, nu doar pentru cei descrisi in Vechiul Testament.
• Pretind a fi trimisi de Dumnezeu

17. Necontenit graiesc ei celor ce Ma dispretuiesc: “Domnul, a zis ca va fi pace peste voi”. Si tuturor celor care urmeaza inima lor invartosata le zic: “Nici un rau nu va veni asupra voastra!”
18. Ca cine a luat parte la sfatul Domnului, ca sa vada si sa auda cuvantul Lui? Sau cine a luat aminte la cuvantul Lui ca sa-l vesteasca?
(…)
21. N-am trimis Eu pe proorocii acestia, ci au alergat ei singuri; Eu nu le-am spus, ci au profetit ei de la ei.
22. Au luat ei parte la sfatul Meu? Atunci sa vesteasca cuvintele Mele poporului Meu, sa faca sa se intoarca oamenii de la calea lor rea si de la faptele lor cele rele.
(…)
28. Proorocul care a vazut vis, povesteasca-l ca vis, iar cel ce are cuvantul Meu, acela sa spuna cuvantul Meu adevarat. Ce legatura poate fi intre pleava si grauntele de grau curat, zice Domnul?
29. Cuvantul Meu nu este el, oare, ca un foc, zice Domnul, ca un ciocan care sfarama stanca?
30. De aceea iata Eu, zice Domnul, sunt impotriva proorocilor care fura cuvantul Meu unul de la altul.
31. Deoarece Eu, zice Domnul, sunt impotriva proorocilor care vorbesc cu limba lor, dar zic: “El a spus”.
32. Tot Eu, zice Domnul, sunt impotriva proorocilor care spun visuri mincinoase, care le povestesc pe acestea si duc pe poporul Meu la ratacire cu amagirile lor si cu lingusirile lor, desi Eu nu i-am trimis, nici le-am poruncit; ei nu aduc nici un folos poporului acestuia, zice Domnul.
(Ieremia cap.23) 

15. De aceea, asa zice Domnul despre prooroci: “Ei proorocesc in numele Meu, dar Eu nu i-am trimis; ei zic: “Sabie si foamete nu va fi in tara aceasta”, dar de sabie si de foamete vor pieri acesti prooroci si poporul caruia au proorocit ei.
(Ieremia cap.14)

• Sunt lacomi de bani si avere

Capeteniile lor fac judecata pentru plocoane, preotii dau invatatura legii pentru plata siprofetii profetesc pentru bani si se sprijina pe Domnul zicand: “Domnul este in mijlocul nostru si prapadul nu va veni peste noi!”
(Miheia 3:11) 

Si din pofta de avere si cu cuvinte amagitoare, ei va vor momi pe voi. Dar osanda lor, de mult pregatita, nu zaboveste si pierzarea lor nu dormiteaza.
(2 Petru 2:3)

• Sunt inselatori si mincinosi

Dar au fost in popor si prooroci mincinosi, dupa cum si intre voi vor fi invatatori mincinosi, care vor strecura eresuri pierzatoare si, tagaduind chiar pe Stapanul Care i-a rascumparat, isi vor aduce lor grabnica pieire; Si multi se vor lua dupa invataturile lor ratacite si, din pricina lor, calea adevarului va fi hulita;
(2 Petru 2:1,2) 

Feriti-va de proorocii mincinosi, care vin la voi in haine de oi, iar pe dinauntru sunt lupi rapitori.
Dupa roadele lor ii veti cunoaste. Au doara culeg oamenii struguri din spini sau smochine din maracini?
(Matei 7:15-16)

Pentru ca unii ca acestia sunt apostoli mincinosi, lucratori vicleni, care iau chip de apostoli ai lui Hristos. Nu este de mirare, deoarece insusi satana se preface in inger al luminii. Nu este deci lucru mare daca si slujitorii lui iau chip de slujitori ai dreptatii, al caror sfarsit va fi dupa faptele lor.
(Corinteni 11:13-15)

6. Vedeniile lor sunt desarte si prevestirile lor mincinoase; ei zic: “Domnul a spus”, dar Domnul nu i-a trimis si ei incredinteaza ca se va implini cuvantul lor.
7. Domnul intreaba: Vedeniile ce le-ati vazut nu sunt ele, oare, desarte si prevestirile ce le-ati rostit nu sunt ele, oare, mincinoase? Voi ziceti: Domnul a spus, dar Eu n-am spus.
8. De aceea asa zice Domnul Dumnezeu: Pentru ca spuneti lucruri desarte si pentru ca vedeniile voastre sunt minciuni, iata Eu vin impotriva voastra, zice Domnul Dumnezeu.
9. Mana Mea va fi impotriva acestor prooroci, care vad lucruri desarte si prevestesc minciuni; in sfatul poporului Meu ei nu vor fi, nici nu se vor inscrie in cartea casei lui Israel si vor sti ca Eu sunt Domnul Dumnezeu.
(Iezechel cap.13)

• Proorocesc dupa placul lor

2. “Fiul omului, rosteste profetie impotriva proorocilor lui Israel, care prevestesc, si zi celor ce proorocesc dupa indemnul inimii lor: Ascultati cuvantul Domnului!
3. Asa graieste Domnul Dumnezeu: Vai de proorocii cei mincinosi, care urmeaza duhul lor si nu vad nimic!
(Iezechel cap.13) 
16. Asa zice Domnul Savaot: “Nu ascultati cuvintele proorocilor, care va profetesc, ca va inseala, povestindu-va inchipuirile inimii lor, si nimic din cele ale Domnului.
(Ieremia cap.23)
14. Iar Domnul mi-a raspuns: “Proorocii proorocesc lucruri mincinoase in numele Meu; Eu nu i-am trimis, nici nu ie-am dat porunca si nici nu le-am grait; ci ei va vestesc vedenii mincinoase, proorociri desarte si inchipuiri ale inimii lor”.
(Ieremia cap.14)

• Sunt imorali

14. Dar in proorocii Ierusalimului am vazut grozavii: acestia fac desfranare si umbla cu minciuni, ajuta mainile facatorilor de rele, ca nimeni sa nu se intoarca de la necredinta sa; toti sunt pentru Mine ca Sodoma, si locuitorii lui ca Gomora.
(Ieremia cap.23)

 

Sfaturi din Sfanta Scriptura referitoare la profetii falsi

1. Iubitilor, nu dati crezare oricarui duh, ci cercati duhurile daca sunt de la Dumnezeu, fiindca multi prooroci mincinosi au iesit in lume.
2. In aceasta sa cunoasteti duhul lui Dumnezeu: orice duh care marturiseste ca Iisus Hristos a venit in trup, este de la Dumnezeu.
3. Si orice duh, care nu marturiseste pe Iisus Hristos, nu este de la Dumnezeu, ci este duhul lui antihrist, despre care ati auzit ca vine si acum este chiar in lume.
4. Voi, copii, sunteti din Dumnezeu si i-ati biruit pe acei prooroci, caci mai mare este Cel ce e in voi, decat cel ce este in lume.
5. Aceia sunt din lume, de aceea graiesc ca din lume si lumea ii asculta.
6. Noi suntem din Dumnezeu; cine cunoaste pe Dumnezeu asculta de noi; cine nu este din Dumnezeu nu asculta de noi. Din aceasta cunoastem Duhul adevarului si duhul ratacirii.
(1 Ioan cap.4) 

l. “De se va ridica in mijlocul tau prooroc sau vazator de vise si va face inaintea ta semn si minune,
2. Si se va implini semnul sau minunea aceea, de care ti-a grait el, si-ti va zice atunci: Sa mergem dupa alti dumnezei, pe care tu nu-i stii si sa le slujim acelora,
3. Sa nu asculti cuvintele proorocului aceluia sau ale acelui vazator de vise, ca prin aceasta va ispiteste Domnul Dumnezeul vostru, ca sa afle de iubiti pe Domnul Dumnezeul vostru din toata inima voastra si din tot sufletul vostru.
4. Domnului Dumnezeului vostru sa-I urmati si de El sa va temeti; sa paziti poruncile Lui si glasul Lui sa-l ascultati; Lui sa-I slujiti si de El sa va lipiti.
(Deuteronom cap.13)

21. De vei zice in inima ta: Cum vom cunoaste Cuvantul pe care nu-l graieste Domnul?
22. Daca proorocul vorbeste in numele Domnului, dar Cuvantul acela nu se va implini si nu se va adeveri, atunci nu graieste Domnul Cuvantul acela, ci-l graieste proorocul din indrazneala lui; nu te teme de el”.
(Deuteronom cap.18)

* * *

Invatatorii mincinosi
Invatatorii mincinosi, care sunt deseori si profeti mincinosi, sunt cei care promoveaza invataturi despre credinta si adevar, altele decat cele lasate de Mantuitor Bisericii Sale prin Sfintii Apostoli.

 (2Timotei 3:13)

Acestia sunt cei pe care care Mantuitorul ii numeste lupi in piele de oaie:

Feriti-va de proorocii mincinosi, care vin la voi in haine de oi, iar pe dinauntru sunt lupi rapitori. Dupa roadele lor ii veti cunoaste.”
(Matei 7:15)
Aceasta pentru ca se arata oamenilor ca fiind luminati de Dumnezeu, avand Har divin, puteri si cunoastere deosebite, si chiar trimisi de Sus cu misiunea speciala pentru a ne salva, substituindu-se in acest fel Bisericii si propavaduitorilor ei (in cazul in care nu sunt ei falsi propavaduitori).

Aproape toti promoveaza o cale noua, o metoda originala de mantuire sau de asa-zis avansare spirituala. Acesti invatatori prezinta deseori caracteristici comune cu cele ale proorocilor falsi, aratate mai sus:

• pretind a fi trimisi de Dumnezeu
• sunt inselatori si mincinosi
• sunt lacomi dupa bani
• sunt imorali (de cele mai multe ori)

si s-ar mai putea adauga:

• sunt eretici
• au dorinta de slava desarta, de a placea oamenilor
• au o inalta parere despre sine
• au patima mandriei, nu sunt smeriti (nu cu adevarat)
• sunt inselati ei insisi de catre duhuri necurate care li se prezinta sub chipuri luminoase

Despre ei spunea Sfantul Apostol Pavel urmatoarele:

“13. Pentru ca unii ca acestia sunt apostoli mincinosi, lucratori vicleni, care iau chip de apostoli ai lui Hristos.
14. Nu este de mirare, deoarece insusi satana se preface in inger al luminii.
15. Nu este deci lucru mare daca si slujitorii lui iau chip de slujitori ai dreptatii, al caror sfarsit va fi dupa faptele lor.”
(2 Corinteni 11)
Contrar cu invataturile Mantuitorului care ne invata sa fim smeriti – “Si care este mai mare intre voi sa fie slujitorul vostru. Cine se va inalta pe sine se va smeri, si cine se va smeri pe sine se va inalta”, acesti invatatori, maestri sau lideri spirituali se considera pe ei insisi mari personalitati spirituale, pretind respect si supunere din partea celorlalti si se bucura atunci cand le primesc.
Domnul Hristos ne-a avertizat in privinta lor, si ne-a invatat sa nu ii primim ca si invatatori:

(…) ca unul este Invatatorul vostru: Hristos, iar voi toti sunteti frati.
Si tata al vostru sa nu numiti pe pamant, ca Tatal vostru unul este, Cel din ceruri.
Nici invatatori sa nu va numiti, ca Invatatorul vostru este unul: Hristos.
(Matei 23:8-12)

Acesti invatatori sunt premergatori ai Antihristului, care se va infatisa pe sine sub un chip fatarnic, intelept, smerit, bland si iubitor, si care va pretinde unirea tuturor religiilor, proclamandu-se in final pe sine a fi lider religios, Mesia. Nu este intamplator faptul ca toti premergatorii lui Antihristpromoveaza invatatura religioasa sincretista, imbinand aspecte si invataturi din diferite religii ale lumii, dar si faptul ca il considera pe Iisus doar un un mare invatator, in rand cu Buddha, Mahomed, Krishna, Confucius si altii, reducandu-l la dimensiune umana si negandu-i astfel divinitatea. Aceasta este o hula la adresa Domnului. Cei care sustin astfel de invatatori eretici savarsesc pacatul ereziei (al abaterii de la dreapta credinta), necinstindu-l astfel pe Hristos.
„Pana la sfarsitul acestui veac nu vor lipsi de pe pamant alesii lui Dumnezeu, dar nu vor lipsi nici slugile satanei. Dar in vremurile din urma, cei care intr-adevar Il vor sluji pe Dumnezeu cu credinta, o vor face reusind sa se ascunda de oameni, in mijlocul carora nu se vor mai lucra semne si minuni dumnezeiesti ca in ziua de azi. Acei alesi ai vremurilor din urma isi vor lucra mantuirea din mijlocul lumii si ascunsi de ea, in smerenie, iar in Imparatia Cerurilor, ei vor fi mai mari decat Parintii facatori de minuni din vechime. Caci in acele timpuri, nimeni nu va mai lucra semne minunate in fata ochilor oamenilor, care sa incalzeasca inimile lor de focul dumnezeiesc si sa-i indem-ne pe calea anevoioasa a mantuirii. Multi dintre oameni, stapaniti fiind de duhul necurat al nestiintei, vor cadea in prapastie, ratacind pe calea cea larga pe care multi merg”.

(Profetia Sf. Nifon de Constantiana, din insula Cipru)

Omraam Mikhael Aivanhov (1900 – 1986)


Cateva date biografice: nascut in Bulgaria, filozof, pedagog, alchimist, mistic, magician si astrolog. A fost discipol al lui Peter Deunov, fondatorul “Fratiei Albe Universale”. In 1937 se stabileste in Franta, unde dezvolta si preda invatatura despre scoala de spiritualitate numita Fratia Alba Universala infiintata de maestrul lui, Peter Deunov. Invatatura Fratiei Albe Universale promoveaza dezvoltarea virtutiilor morale, iubirea si evolutia spirituala individuala, insa este un amestec de ocultism, cabala, hinduism, asadar o invatatura sincretista, imbinand diferite concepte religioase cu elemente pagane, magie si ocultism, o invatatura de tip new-age. Conform acesteaia, oricine este capabil de a lua parte la realizarea unei noi perioade a umanitatii, de pace si infratire, prin transformarea personala, spre desavarsire si armonizare cu lumea divina. Invatatura lui Aivanhov a atras multi adepti, chiar si printre crestini ortodocsi, acest succes datorandu-se in buna parte si stilului oratoric al lui Omraam, capabil sa atinga coarda sensibila a auditoriului, dar si unicitatii si originalitatii invataturii sale, care pe langa darul de a captiva cititorii si de a insufleti latura emotionala acestora, are un caracter sincretic, care este foarte la moda in ziua de azi, cand totul este superficial si prea putine persoane mai sunt dispuse sa se incadreze in dogma unei religii, preferand ceva nou, in pas cu modernitatea de tip umanist. Insa oricat de atractiva si frumos ambalata, ramane o invatatura eretica, departata de adevar si inselatoare.

Singura invatatura adevarata este si va ramane cea a lui Hristos, Fiul lui Dumnezeu, Cel ce este Calea, Adevarul si Viata.Ar fi bine daca toti crestinii ar constientiza acest lucru si nu s-ar mai lasa influentati de alte invataturi straine, oricat de atragatoare ar parea acestea.

18. Caci adevarat zic voua: Inainte de a trece cerul si pamantul, o iota sau o cirta din Lege nu va trece, pana ce se vor face toate.
19. Deci, cel ce va strica una din aceste porunci, foarte mici, si va invata asa pe oameni, foarte mic se va chema in imparatia cerurilor;iar cel ce va face si va invata, acesta mare se va chema in Imparatia Cerurilor.
(Marcu cap.5)

Cel ce nu este cu Mine este impotriva Mea; si cel ce nu aduna cu Mine risipeste.
(Marcu 23:11)

Prin aceasta lucrare, ca si altele de inspiratie new-age, se exploateaza ravna oamenilor spre Dumnezeu dar si naivitatea lor, deturnand-o spre o invatatura si practica deviate de la Adevar, inspirata din religiile idolatre, din spiritualitatea pagana (adica de inspiratie demonica). Ea amesteca adevarul cu minciuna, elemente crestine cu cele ale altor alte religii, intr-o ciorba (invatatura) sincretista despre Dumnezeu, iubire, adevar si dreptate. Sfaturile si ideile aparent nobile si chiar induiosatoare pe alocuri, constituie marea putere de atractie a acestei invataturi eretice, otrava strecurata in bomboane, erezie sub masca “Luminii” – (un termen frecvent intalnit in ereziile new-age si foarte des utilizat in lucrarile sale.)
Lucrarile sale au prins si la noi in tara, unde destul de multi il admira, citesc si promoveaza. Principala motivatie este lipsa de cultura ortodoxa, din cauza careia influentele pagane ce se regasesc in aceste scrieri nu sunt sesizate. Impresionati pana la lacrimi de cuvintele frumoase din cuvantarile lui Aivanhov, pline de asa-zisa intelepciune si profunzime, cititorii neavizati sunt deseori mult prea usor dispusi sa treaca cu vederea acele pasaje cu care nu sunt de acord (in cazul in care le observa), si nu disting erezia intre multimea de vorbe despre Dumnezeu, ingeri si lumina, caci Aivanhov, ca un adevarat maestru, a stiut cum sa impresioneze si sa convinga. Din acest punct de vedere, ar putea fi comparat cu Osho, care prin vorbele sale aparent intelepte, la fel de fascinante si convingatoare, isi atragea auditoriul precum hartia cu miere mustele.

Din cuvantarile lui Aivanhov reiese foarte clar disocierea acestuia de crestinism, precum si dispretul fata de crestini, dar si fata de Dumnezeu cel Adevarat (al crestinilor) pe care il neaga. Dealtfel, oricine aduce alta invatatura decat cea a lui Hristos, negand-o sau aducandu-i corecturi, nu face decat sa se inalte pe sine deasupra lui Dumnezeu, si sa strambe adevarul, vadind prin aceasta o lucrare de propavaduire anti-hristica.


Exemple de invataturi eretice
• conceptie hulitoare despre Sfanta Treime
Desi vorbeste despre Sf. Treime, el o inlocuieste cu o asa-zisa patrime: Tata, Fiu, Mama, Fiica, conform cu invatatura Kabalei, asociind pe fiecare cu cate un sefirot dintre cei 12 descrisi in Cabala.

Vol. “De la om la Dumnezeu”:
Şi aceste principii cosmice sunt reprezentate prin numele sacru al lui Dumnezeu, Iod, He, Vav, He pe care tradiţia kabalistică îl numeşte de asemenea Tetragrama (de la grecescul “tetra”: patru, şi “gramma”: literă). Cele patru litere ale numelui lui Dumnezeu corespund celor patru principii care acţionează în univers şi care acţionează de asemenea în om, pentru că omul a fost creat după imaginea universului.
– Iod , e principiul masculin creator, forţa primordială, care e la originea tuturor mişcărilor: spiritul, Tatăl.
– He reprezintă principiul feminin care absoarbe, conservă, protejează şi permite principiului creator să lucreze în ea: sufletul, Mama.
– Vav reprezintă Fiul care se naşte din unirea Tatălui şi a Mamei. El e primul copil a acestei uniri şi se manifestă de asemenea ca principiu activ, dar la un alt nivel. Fiul e intelectul, care merge după linia lui Iod, şi de altfel grafic, Vav este o prelungire a lui Iod.
– Al doilea He reprezintă Fiica. Fiica e repetiţia Mamei, e inima.

Cele patru litere ale numelui lui Dumnezeu reprezintă deci Tatăl: spiritul, Mama: sufletul, Fiul: intelectul, şi Fiica: inima. În Arborele Vieţii, aceste patru principii corespund primelor sefire:Kether este Tatăl,Hohmah este Fiul, Binah este Fiica. “Şi Mama?” veţi întreba voi. Mama corespunde sefirei Daath. Ea este Mama Divină pe care kabaliştii au menţionat-o sub numele de Shekinah. Shekinah este soţia lui Dumnezeu… Da, Dumnezeu are o soţie, să mă ierte creştinii şi să nu fie ofensaţi! Şi eu sunt creştin, dar acesta nu e un motiv pentru a nu reflecta şi a nu încerca să înţeleg realitatea lucrurilor.

• neaga existenta Sfantului Duh
Cartea “De la om la Dumnezeu”:
Creştinii repetă: Tatăl, Fiul şi Sfântul Duh, fără să se mire că, în această Trinitate, nici un principiu feminin nu e menţionat. Totuşi, nu putem să nu ne punem această problemă. Când auzim enumerarea: Tată, Fiu… care sunt termeni care evocă familia, cum să nu fim surprinşi când al treilea membru al acestei familii este Spiritul Sfânt? Şi ce e o familie în care lipseşte mama? În această familie ea e absentă: a fost ea înlocuită de Sfântul Spirit, şi de ce? Ar trebui să-i întrebăm pe Părinţii Bisericii de ce au judecat că e bine să facă din Dumnezeu un celibatar îndârjit!
Cele trei entităţi ale acestei Trinităţi: Tatăl, Fiul şi Sfântul Spirit sunt masculine şi e anormal să nu fie nici un loc pentru principiul feminin. Pentru că, înţelegeţi-mă bine, e vorba de principii.

• neaga divinitatea lui Iisus Hristos si a Sfintei Maria
Contrazice cuvintele Sfintei Evanghelii, invatand ca Iisus nu este Hristos, ca este doar un om, nu si Dumnezeu (erezia ariana), fiind o hula la adresa lui Dumnezeu si a Maicii Domnului.

Cartea “De la om la Dumnezeu”:
Da, din cauză că au eliminat atât de mult Mama Divină ca principiu cosmic, teologii creştini au dat apoi un astfel de loc Mariei, deşi ar trebui poate văzut în Fecioarele negre care se găsesc în anumite biserici, o urmă a acestei Mame cosmice.

Ei i-au dat un prea mare loc, atribuindu-i virtuţi şi puteri pe care o femeie nu le-ar putea avea. A fost declarată “Imaculata Concepţie”, adică “concepută fără păcat”, deci ferită de păcatul original, şi chiar că l- a “conceput pe Iisus prin intermediul Sfântului Duh” [ia in considerare doar teologia catolica, nu si cea ortodoxa, pentru a-si putea sustine asa zisele argumente – n.admin].

Eu nu sunt contra; dacă acestea fac bine unora, să aibă o asemenea imagine despre mama lui Iisus, să continue! Numai că sunt obligat să constat că acestea contrazic toate legile naturii stabilite de Inteligenţa cosmică.

Oricare ar fi grandoarea, elevarea şi caracterul unui om, din punct de vedere fizic, el nu poate fi conceput de Spiritul Sfânt [despre Iisus – n.admin]. Cum se poate confunda Maria cu Mama Divină? O stimez pe Maria, o apreciez, nu vreau să o micşorez, dar oricât de sfântă ar fi, nu putem face din ea Mama Divină!

Creştinii nu au înţeles nimic din imensitatea acestui principiu cosmic, care e partea feminină a principiului creator. Fiinţa pe care o numim Dumnezeu şi pe care creştinismul o prezintă ca o putere masculină este în realitate masculin şi feminin. Pentru a putea fi vorba de creaţie, manifestare, trebuie să fi avut loc o polarizare, adică prezenţa unui principiu masculin şi a unui principiu feminin. Pentru a se manifesta, Dumnezeu trebuie să fie deodată masculin şi feminin. Aceste lucruri se învaţă de asemenea în Iniţierile orfice: Dumnezeu este mascul şi femelă. De ce Părinţii Bisericii au suprimat-o pe Mama Divină? Erau atât de puritani încât ideea unei soţii a lui Dumnezeu îi ofensa?

Adevăratul motiv este fără îndoială faptul că l-au identificat absolut pe Iisus cu Crist, pe punctul de a pretinde că El e chiar fiul unic a lui Dumnezeu, coborât pentru a se încarna pe pământ, şi trebuia evident să i se dea o mamă care să nu aibă aproape nimic omenesc. Ei au identificat Maria cu Mama Divină, cum l-au identificat pe Iisus cu Crist. Dar este acesta adevărul? Maria a fost o femeie, ea nu e Mama Divină care a format toate lumile. Maria nu este Mama lui Dumnezeu, ea a fost mama lui Iisus, şi Iisus nu este un principiu cosmic, Iisus a fost un om, unul dintre cei mai mari printre fiii lui Dumnezeu care au coborât pe pământ, dar era un om, şi Crist este principiul cosmic care a venit să locuiască în el. De ce să confundăm totul? Şi Maria era, bineînţeles, o femeie excepţională, pentru că Cerul a ales-o pentru a fi mama unei anumite fiinţe, dar nu putem să-i dăm locul Mamei Divine. ”

• promoveaza cultul Cabalei
Cabala, asa-zisa cunoastere ezoterica a Torei, este in realitate o invatatura ezoterica ce promoveaza o divinitate impersonala, fiind un cult satanic. Mitropolitul Serafim de Pireu a avertizat despre acest cult al cabalei: “Cabala este calea unirii oamenilor cu demonii.”

Asocierea sefirotilor Cabalei cu o asa-zisa familie divina:

Cartea “De la om la Dumnezeu”:
Când adoptăm aceste corespondenţe: Kether Tatăl, Hoh mah Mama şi Fiul, o găsim pe Fiică în Binah, şi toată familia e reconstituită. Veţi spune că nu mai înţelegeţi nimic… Din contră, nimic nu e mai clar nici mai precis, şi aceasta e Kabbala vie. Numai că, nu putem pătrunde în acest domeniu decât cu o gândire liberă, degajată. Numai cu această condiţie vom găsi tot timpul noi bogăţii de descoperit sau de aprofundat. Este foarte important să înţelegem sensul Trinităţii, acel pe care Kabbala îl explică în faţa ochilor noştri.”

Vol. “Ganduri de fiecare zi”, pag. 11:
“Invatati sa meditati asupra celor zece sefiroti, a Pomului Vietii […] pana cand cei zece sefiroti inscrisi in voi vor incepe sa vibreze, iar existenta voastra interioara va fi luminata de toate stralucirile Pomului Vietii.”

• nu recomanda rugaciunea catre Sfintii crestini, asociindu-i cu divinitatile (zeitatile) religiilor politeiste
In plus, introduce suspiciunea asupra existentei sfintilor in istorie, declarand ca unii dintre ei sunt doar simple legende. Pe langa aceasta, ii opune entitatilor celeste, facand clar separarea intre Sfintii crestini si asa-zisele entitati “benefice” pe care el le recomanda, in schimb.

Vol. “Ganduri de fiecare zi”, pag. 41:
Crestinii au tendinta de a dispretui religiile politeiste cu multimea lor de divinitati, fara a-si da seama ca si ei, intr-un anume fel, au un adevarat panteon: toti sfintii catre care isi indreapta rugaciunile fac adesea obiectul unui adevarat cult.
Obiceiul de a invoca anumite entitati spirituale, carora li se atribuie diferite puteri, provine dintr-o foarte indepartata antichitate: crestinii nu au facut decat sa le preia si sa le ofere alt statut. Aceasta demonstreaza ca, si in cazul lor, Dumnezeu este atat de inaccesibil incat se simte nevoia unor intermediari. Numai ca, in loc sa se adreseze sfintilor, din care unii sunt numai chipuri de legenda, care nu au existat in realitate, de ce nu s-ar adresa entitatilor celeste? […] Ingerii, Arhangelii, Principatele, Virtutile, Stapaniile, Tronurile, Heruvimii, Serafimii.

• invatatura eretica despre trupul si sangele lui Hristos (pe care il identifica cu Soarele)
Vol. “Ganduri de fiecare zi”, pag. 94:
“Hrana, reprezentata aici prin paine si vin, este carnea si sangele lui Iisus, care simbolizeaza un principiu solar, adica carnea si sangele soarelui. Painea si vinul, graul si strugurele, tot ceea ce ne hraneste si ne hidrateaza, reprezinta o materializare a luminii si caldurii, a vietii soarelui.
Iata ce trebuie sa intelegeti prin expresia &#171a manca corpul lui Hristos si a bea sangele Lui&#187.”

vezi pagina
• propavaduieste o religie idolatra – cultul Soarelui
Soarele este un punct central in cadrul invataturilor sale, nu este doar un exemplu pentru lumina si caldura lui, ci prin felul in care autorul se raporteaza la el, soarele este transformat intr-un adevarat idol. Venerarea soarelui era practicata in Babilon, fiind una dintre idolatriile paganesti condamnate in Vechiul Testament.

Vol. “Ganduri de fiecare zi”, pag. 327:
“Simbolul aceste religii universale este soarele. Toate religiile coboare din soare.”
vezi pagina

Vol. “Ganduri de fiecare zi”, pag. 218:
Daca va veti apropia zilnic de soare, dupa ce v-ati pregatit in interior, veti intelege ca el este o fiinta vie, o lume orbitoare, locuita de entitatile cele mai evoluate, care va pot ajuta in toate problemele vietii voastre. Da, soarele va poate oferi si altceva decat caldura si lumina sa: el va poate deschide inima si inteligenta.”

•  face apologia simbolului paganesc al vechiului cult Baal
Explicand intr-o cheie pozitiva semnificatia simbolul pagan al zeului Baal, il adapteaza invataturii sale ezoterice. În Noul Testament, Baal este denumit Belzebut, care înseamnă diavol, iar inchinatorii acestui cult paganesc sunt denumiti “caini”.

Vol. “Centri si corpuri subtile”, pag. 149:
este un simbol de o mare profunzime. El arata ca principiile masculin si feminin nu trebuie separate, ci unite.”

•  in invatatura sa, Marii Maestrii (printre care si el) sunt considerati a avea natura divina si fara de pacat
Nu doar ca smerenia nu il caracterizeaza, dar prin recomandarile sale, hraneste si orgoliul celor care il asculta (citesc). Indemnul sau de mai jos este tipic invataturilor ezoterice, deconspirand prin aceasta caracterul luciferic al lor, in opozitie cu invatatura crestina, care indeamna la dobandirea smereniei, una din cele mai mari virtuti crestine, esentiala pentru mantuire.

Vol. “Ganduri de fiecare zi”, pag. 253:
“Fiecare dintre voi trebuie sa se pregateasca ca sa poata deveni un conducator al entitatilor divine astfel ca, prin intermediul sau, Cerul sa poata oferi pamantului bogatiile sale. Marii Maestrii sunt conducatorii acestor entitati divine, de aceea toti cei care simt nevoia sa se hraneasca la sursa adevaratei lumini, a adevaratei iubiri, ii vor studia mereu, ii vor admira si ii vor urma. […] Ceea ce este fara de pacat este de natura divina. Marii Mestrii s-au identificat cu aceasta natura divina.”

•  propavaduieste o religie universala (erezia sincretista)
Prin aceasta, imitandu-l pe antihrist (ca unul dintre antemergatorii sai), despre care profetiile spun ca va uni toate religiile intr-una singura, universala.

Vol. “Ganduri de fiecare zi”, pag. 327:
“Adevarata religie este o religie universala, ea nu atinge numai cateva persoane sau natiuni, ea atinge intreaga lume. […] De ce vrem, cu atata ardoare, sa impunem unor pe Dumnezeul crestinilor, altora pe cel al evreilor, musulmanilor sau hindusilor? Numai cate divinitati si neintelegeri exista pintre crestini!… Pe viitor, trebuie sa mergem mai departe si sa ne intoarcem catre Principiul universal ce se afla la originea tuturor religiilor.”

vezi pagina
•  considera invatatura sa ca fiind “adevarata invatatura a lui Hristos”
Dupa ce neaga dumnezeirea lui Iisus, Aivanhov considera si invatatura Fraternitatii Albe Universale ca fiind mai presus de invatatura Domnului nostru Iisus Hristos, dovedind astfel inselarea in care s-a aflat in timpul vietii sale. O caracteristica comuna a acestor “mari maestri” inselati de diavol: ajung sa se puna pe ei insisi mai presus de Dumnezeu sau invatatura lor mai presus de Adevarul lui Hristos (pe care il regasim exprimat in Sfintele Evanghelii).

Omraam mai numeste invatatura sa ca fiind “o yoga moderna”, ceea ce spune totul despre influenta pagana a hinduismului in conceptiile si lucrarile sale.

Vol. “Centri si corpuri subtile”, pag. 122:
“[…] Invatamantul Fraternitatii Albe Universale, care este adevarata invatatura a lui Hristos, ne aduce o yoga moderna adaptata occidentalilor.”

* * *

Prin ereziile afirmate in carti si conferinte, Omraam Aivanhov se alatura inaintemergatorilor lui Antihrist, hristosilor mincinosi despre care s-a profetit, lupi in haine de oaie. Chiar denumirea invataturii “Fratia Alba Universala” este de natura de a induce in eroare, albul fiind o culoare care simbolizeaza puritatea si curatia. Discipolii acestei invataturi se imbraca in alb, dar nu culoarea hainelor curateste sufletul, nici nu este vreo dovada de puritate. Asa cum termenul de magie “alba” semnifica tot magie, adica tot lucrarea celui rau, indiferent de scopul in care se foloseste, asa si orice invatatura deviata de la adevar, chiar daca aparent suna bine, promovand iubirea, puritatea, compasiunea, sau ale virtuti, este tot de inspiratie demonica, pentru ca este spre inselare, fiind pierzatoare de suflet. Daca vreun crestin este nedumerit si inca se intreaba ce anume este rau in cartile lui Aivanhov, raspunsul ar fi: in primul rand riscul indepartarii de Hristos si de Sfintele Taine mantuitoare ale Bisericii (pe care “maestrul” le bagatelizeaza, negandu-le valoarea), si in al doilea rand, EREZIA, care este un mare pacat, pacat ce ne duce la pierderea manturii si a vietii vesnice.

* * *

Dupa cum aflam dintr-o stire publicata in Daily Mail, membrii grupului se intalnesc in cadrul unor ritualuri tinute in aer liber:

In Bulgaria, secta religioasa Fratia Alba, a sarbatorit trecerea in noul an, printr-un ritual cu dans si cantec, realizand un cerc uman pe varful unui munte din Bulgaria.

Lantul uman a fost realizat pe mii de membri si adepti imbracati in alb ai sectei Fratia Alba si reprezinta un omagiu adus miscarii absolute si universului. In cadrul procesiunii, ei au cantat cantece religioase, dansand un dans sacru, si aducand un omagiu miscarii planetelor si stelelor.” [idolatrie – n.admin].

Intalnirea spirituala a membrilor miscarii a avut loc in apropierea lacului Babreka, in zona muntilor Rila. Evenimentul are loc in fiecare an, incepand din 1923, secta fiind infintata de bulgarul Petar Deunov, decedat in 1944.

Secta promoveaza un regim alimentar sanatos, viata in mijlocul naturii si dragostea frateasca.”

(traducere preluata de pe ziare.com)

video

Precum vedem, ritualul asezarii in cercuri concentrice se aseamana cu cel realizat de secta MISA, miscare care la fel ca Fratia Alba Universala promoveaza valorile idolatre ale hinduismului (printre care si inchinarea la soare si nu numai – vezi cunoscutul “salut al Soarelui”, dar si mantra OM – formula de invocare a zeului hindus Shiva (“Om Namoh Shivay”, cea mai cunoscuta mantra hindusa, inseamnand “ne inchinam zeului Shiva”, in traducere din sanscrita: OM=spirit iar Namoh=salut), ambele preluate tot din hinduism – valori care reprezinta un punct comun, nu doar intre aceste doua secte ci a multor organizatii si scoli de ocultism (chakre, campuri energetice, vibratii, etc), o dovada in plus ca au aceeasi sursa de inspiratie, chiar daca denumirile sunt diferite, sau daca unele aduc si elemente de crestinism – in fapt, o abila lucrare spre inselare, dar toate bazandu-se pe sincretism si ocultism (magie).

 

Sfantul Apostol si Evanghelist Ioan ne-a avertizat despre acesti inselatori:

7. Pentru ca multi amagitori au iesit in lume, care nu marturisesc ca Iisus Hristos a venit in trup; acesta este amagitorul si antihristul.
8. Paziti-va pe voi insiva, ca sa nu pierdeti ceea ce ati lucrat, ci sa primiti plata deplina.
9. Oricine se abate si nu ramane in invatatura lui Hristos nu are pe Dumnezeu; cel ce ramane in invatatura Lui, acela are si pe Tatal si pe Fiul.
10. Daca cineva vine la voi si nu aduce invatatura aceasta, sa nu-l primiti in casa si sa nu-i ziceti: Bun venit!
11. Caci cel ce-i zice: Bun venit! se face partas la faptele lui cele rele.
(2 Ioan cap.1)

Sathya Sai Baba (1926 – 2011)

A fost un guru indian controversat, cu adepti in intreaga lume (cel putin sase milioane), auto-declarat “invatator al omenirii”, considerat de catre multi ca fiind “avatarul lui Dumnezeu”.

A infiintat spitale, scoli, institutii de invatamant, fiind cunoscut in India (si) pentru implicarea sa in proiecte umanitare precum introducerea apei in doua districtele din India. A infiintat scoli pentru invataturile sale (colegii Sai) in 33 de tari, printre care Australia, Mexic, Peru, Marea Britanie, S.U.A. Printre adeptii sai s-au numarat si inalti demnitari ai statului indian, primul ministru fiind unul dintre acestia.

In afara de proiectele sale filantropice, din bani proveniti de la adepti, s-a remarcat mai ales prin asa-zisele sale minuni, datorita carora si-a castigat recunoasterea, respectul si sprijinul multor persoane. Ca si alti lideri spirituali din India, de religie hindusa, nu s-a opus inchinarii la diverse zeitati (idoli), idolatria fiind caracteristica acestei religii, majoritare in aceasta tara.

Capacitatea de a face minunile datorita carora si-a castigat numerosi adepti, la fel ca in cazul magicienilor, samanilor si vrajitorilor, a dobandit-o prin ajutorul puterilor intunecate, reusind prin aceasta sa amageasca nu doar pe hindusi dar si cei de alte credinte.

Psalmul 95:
5. Ca toti dumnezeii neamurilor sunt idoli; iar Domnul cerurile a facut.Psalmul 134:
15. Idolii neamurilor sunt argint si aur, lucruri facute de maini omenesti. […]
18. Asemenea lor sa fie cei ce-i fac pe ei si toti cei ce se incred in ei. 

Principala specialitate au fost renumitele materializari, unele contestate chiar de catre unii (fosti) adepti. Datorita acestora, si nu numai, si-a dobandit renumele de avatar.

In religia hindusa, avatarul este o manifestare trupeasca (incarnare) a unei fiinte divine in forma de om sau animal. De obicei, o zeitate (deva), care exista la un nivel mai inalt de realitate, alege sa se manifeste trupeste (avatar) in nivelul inferior de realitate al oamenilor pentru scopuri specifice.

S-a considerat ca nasterea lui a fost una miraculoasa (de tipul “conceptie imaculata”), mama lui fiind declarata ‘mama divina‘. Precum anthirist, despre care profetiile spun ca se va naste dintr-o femeie desfranata care va fi socotita fecioara, si in acest caz vedem o imitare a vietii lui Hristos, fiind destui creduli care sa inghita povestea.

De mic, se spunea ca putea materializa dulciuri si alte alimente. In tinerete, dupa ce si-a pierdut cunostinta o vreme din cauza intepaturii unui scorpion, apropiatii au remarcat o schimbare notabila de comportament – un fenomen asemanator posedarii, precum cel al transei. A inceput sa cante in limba sanscrita (necunoscuta de el pana atunci). A fost dus de catre ai sai la doctori si la exorcisti, fiind declarat isteric de catre doctori, datorita schimbarilor sale bruste de dispozitie, ras, plans, tacere, elocventa. Ceva mai tarziu a sustinut ca este incarnarea lui Shirdi Sai Baba (un fachir indian care a murit in 1918).


A declarat despre sine ca nu a avut relatii trupesti cu nimeni, iar in acelasi an, 1940, a inceput sa-si adune adepti.

Ceva mai tarziu a suferit un accident vascular cerebral si patru atacuri de cord. Dupa recuperare, in 1963, s-a autodeclarat ca fiind incarnarea lui Shiva si a lui Shakti, considerandu-se a fi o divinitate intrupata.

Nu a infiintat o noua doctrina, ci s-a declarat promotor al principiului spiritual al dragostei, precum si al altor valori universale precum: pacea, adevarul, non-violenta, compasiunea. Precum si alti inaintemergatori ai antihristului, a fost un veritabil promotor al sincretismului religios, sustinand diversitatea religiilor.

Obiectivul meu este stabilirea dharma, crezand intr-un singur Dumnezeu, cel profetit de fondatorii tuturor religiilor. Deci, nimeni nu trebuie sa renunte la religia sau la divinitatea sa. ”

N-am venit in numele vreunei religii exclusive, nu am venit intr-o misiune de publicitate pentru o secta sau crez sau cauza, si nici nu am venit sa strang adepti pentru o doctrina. Nu am niciun plan pentru a atrage discipoli sau adepti catre o anumita biserica. Am venit sa-ti spun de aceastaunitate a credintei, acest principiu spiritual al dragostei, despre aceasta virtute a dragostei.”

Cat priveste materializarile sale, cenusa “sfinta” (vibhuti ), produse alimentare, si in special obiecte mici din aur, podoabe (inele, coliere), exista marturii ale unor fosti adepti ai acestuia, care au declarat ca erau luate din ghivecele de flori aflate in apropierea sa, creand iluzia materializarii. Printre obiectele “materializate” s-au numarat si statuete de idoli, divinitati hinduse.

In crestinism, dupa cum se stie, idolatria este un pacat capital, caci reprezinta inchinarea la demoni, si prin aceasta se incalca primele doua din cele zece porunci date de Dumnezeu lui Moise:

“Sa nu ai alti dumnezei afara de Mine!
Sa nu-ti faci chip cioplit si nici un fel de asemanare a nici unui lucru din cate sunt in cer, sus, si din cate sunt pe pamant, jos, si din cate sunt in apele de sub pamant!” (Iesirea 20:3,4)

“Sa nu va faceti idoli, nici chipuri cioplite; nici stalpi sa nu va ridicati; nici pietre cu chipuri cioplite cu dalta sa nu va asezati in pamantul vostru, ca sa va inchinati la ele, ca Eu sunt Domnul Dumnezeul vostru.” (Levitic 26:1)

De altfel, la resedinta, conform martorilor, se puteau gasi statuete cu Hanuman, Krishna, Shirdi Sai Baba, Shiva, Buddha, Hristos (!), Zarathustra. In afara de sustinerea idolatriei, un alt lucru trist este punerea lui Hristos in rand cu zeitatile pagane si profetii/liderii idolatri ai altor religii, o invatatura tipic new-ageista sustinuta de toti guru-sii si “maestrii” spirituali, prin care se neaga dumnezeirea lui Hristos, ca unic Fiu al lui Dumnezeu.

Mai mult, Satya Sai Baba s-a identificat cu Dumnezeu, declarandu-se pe sine ca fiind insusi Dumnezeu Atotputernic, omniprezent, omnipotent si omniscient, in trup uman.

Din cartea “Marii initiati ai Indiei si Parintele Paisie”, capitolul „Viata armoniaosa sau tehnica inselarii”:

Una din liniile directoare ale prozelitismului hindus în spatiul crestin este producerea si cultivarea confuziei în mintile oamenilor. Se atentează astfel la însăsi capacitatea de gândire critică a individului, pentru a-1 face infinit mai usor de cucerit. In instrumentarul acestei strategii misionare se înscrie si practica substituirii continutului cuvintelor. Să recurgem la un exemplu sugestiv: cuvântul „Hristos“. Sensul pe care îl are acest cuvânt pentru civilizatia crestină este: persoană istorică concretă care a activat în regiunea Palestinei (actualul Israel) în urmă cu aproximativ 2000 de ani; ca Fiu al lui Dumnezeu, a propovăduit o seamă de adevăruri de credintă, dobândind multi discipoli si întemeind Biserica. Atunci când un crestin spune „Mă rog lui Hristos“, întelege că se adresează unei persoane concrete, unice, pe care o crede si o mărturiseste ca fiind întruparea Persoanei A Doua a Sfintei Treimi.

Iată acum o mostră de pervertire a sensului acestei notiuni:

Gurusii care intră în contact cu lumea crestină au ajuns să pretindă că termenul „Hristos“ desemnează un plan superior al constiintei umane, ceea ce înseamnă că orice om poate evolua spiritual până la gradul echivalent cu accederea la acest plan, devenind si el prin aceasta Hristos! Astfel, când un dascăl oriental spune „Mă rog lui Hristos“, întelege că se străduieste să atingă acest plan superior al constiintei si să devină, fie si pentru putin timp, Hristos.

Evident că între acest concept de „Hristos“ si Hristos al Evangheliei nu se poate stabili nici cea mai vagă asemănare. însă lucrul acesta nu numai că este trecut sub tăcere, ci se pretinde cu obstinatie tocmai contrariul. De ce recurg maestrii hindusi la un astfel de artificiu? Explicatia este foarte simplă: pentru că într-o tară cu o puternică traditie crestină, cu atât mai mult într-o tară ortodoxă, le-ar fi considerabil mai greu să convingă că personaje precum Indra, Kali, Shiva, Vishnu, Krishna sau Brahman sunt… dumnezei! Până si un crestin nepracticant si peste măsură de ignorant va ezita în primă instantă să se închine miilor de zeităti idolatre ale panteonului hindus. Ceea ce i se cere este mult prea exotic si nefamiliar.

In acest fel, încetul cu încetul, ne vor transforma în discipoli ai lor, ne vor convinge să adoptăm stilul de viată si modul de gândire indian, ne vor exploata economic, percepându-ne cotizatii lunare sau cel putin taxe pentru „întelepciunea“ care se împarte la conferintele organizate de ei, ne vor familiariza în cele din urmă pe de-a-ntregul cu hinduismul. Aceasta este de fapt marea lor miză si principalul lor scop. Pentru că acesti oameni nu sunt nici filosofi, nici difuzori de stiintă, nici psihologi, nici medici. Acesti oameni sunt hindusi, misionari ai unei idolatrii exotice. Mai mult decât atât, ei urmăresc să se propovăduiască si pe ei însisi ca dumnezei.[…]

Să ne amintim de Sai Baba, gurul indian care se prezintă pe sine ca fiind Dumnezeu, infinit superior lui Buddha, lui Mahomed sau lui Hristos. Iată ce spune Sai Baba despre el însusi: „Prostii nu mă cunosc, când locuiesc în trup omenesc! Ignoră firea mea superioară, căci Domn Preaînalt sunt Eu al tuturor fiintelor...“ (extras din periodicul miscării Satya Sai Baba, „Pacea Supremă -Prashanti Vahini“, Atena 1997, p. 5). Liderul miscării Viata Armonioasă din Grecia, americanul Bob Nazemy, adresându-se unor discipoli avansati, a spus despre Sai Baba: „El este prezent pretutindeni, atotstiutor si atotputernic Dumnezeu, care se află întotdeauna împreună cu noi, în toate ceasurile si în toate părtile lumi“ (B. Nazemy, „Te rog, Baba, dă-mi ascultare“, p. 1, Articole din ziare si periodice, Ed. a Ii-a, Ilianthos).[…]

Despre unii ca acestia Mantuitorul ne-a avertizat:

“Se vor scula hristosi mincinosi si prooroci mincinosi si vor face semne si minuni, ca sa duca in ratacire, de se poate, pe cei alesi. Dar voi luati seama. Iata dinainte v-am spus voua toate.”
(Marcu 13:22-23)

Iar Sfantul Apostol Pavel a spus:

“Duhul graieste lamurit ca, in vremurile din urma, unii se vor departa de credinta, luand aminte la duhurile cele inselatoare si la invataturile demonilor, prin fatarnicia unor mincinosi care sunt infierati in cugetul lor.”
(1 Timotei 4:1, 2)

“Caci va veni o vreme cand nu vor mai suferi invatatura sanatoasa, ci – dornici sa-si desfateze auzul – isi vor gramadi invatatori dupa poftele lor,
Si isi vor intoarce auzul de la adevar si se vor abate catre basme.”
(2 Timotei 4:3,4)

Aparitii inselatoare:

Howard Murphet publica in 1971 o carte despre despre Sai Baba, dupa o perioada de sedere in ashramul sau, in care descrie minunile la care a asistat personal, printre care si capacitatea de (auto)transformare in diferite “divinitati” luminoase. Acest fapt, de natura sa uimeasca si sa amageasca pe multi, in special pe cei mai putin avizati despre acest gen de inselari, in care cad destule persoane, in special cei cu un orgoliu mare, ce se considera demni de asemenea aratari deosebite, ale persoanelor divine, sfintilor sau ingerilor. Despre aparitii luminoase au vorbit Sfintii Parinti, anume ca trebuie ca oamenii sa se fereasca si sa nu se increada in ele, intrucat si demonii se pot transforma in ingeri de lumina, cerand apoi oamenilor sa li se inchine spre pierzarea lor sufleteasca. In cazul sau, transformarea, cel mai probabil a fost doar o iluzie optica, spre inselarea privitorului, precum unele practici vrajitoresti.

“Nu este de mirare, deoarece insusi satana se preface in inger al luminii.
Nu este deci lucru mare daca si slujitorii lui iau chip de slujitori ai dreptatii, al caror sfarsit va fi dupa faptele lor.” (Epistola Sf. Pavel, II Corinteni 11:14,15)
Acuzat de scamatorie

Profesorul de psihologie, islandezul Erlendur Haraldsson, scria in 1997 despre o cerere pe care a facut-o catre acest guru, in 1971, pentru a-i studia “miracolele” in conditii controlate, fiind refuzat insa de acesta. De asemenea, in 1976, H. Narasimhaiah , un fizician rationalist, viitor vice-cancelar de la Universitatea Bangalore, a infiintat o comisie pentru a-i investiga stiintific si rational minunile, provocandu-l pe acesta sa participe la experiment, dar si aceasta provocare a fost respinsa de guru, pe motiv ca abordarea este necorespunzatoare:
Stiinta trebuie sa isi limiteze cercetarile doar la lucruri care tin de simturile umane, in timp ce spiritualitatea transcende simturile. Cine doreste sa inteleaga natura puterii spirituale poate face aceasta numai pe calea spirituala, si nu cea a stiintei.

Basava Premanand a declarat intr-un documentar BBC ca dupa investigatiile facute asupra lui Sathya Sai Baba, in opinia sa, acesta falsifica asa-zisele materializari. Magicianul James Randi, dupa ce a vizionat casete video cu minunile lui Baba, a declarat, de asemenea, ca materializarile sunt de fapt simple scamatorii, prestidigitatie. La fel, in 1995, la emisiunea TV “Guru Busters” al postului Channel 4 din Marea Britanie, au fost reiterate falsificarile legate de aceste materializari.

Crime neelucidate

In 2004, un documentar BBC intitulat “The Secret Swami“, Alaya Rahm si Mark Roche, adept devotat al lui Baba timp de 25 de ani, dar si alti fosti adepti, l-au acuzat pe acesta de crima. Este vorba de un incident relatat pe larg in presa indiana. In 1993, patru tineri inarmati (fosti adepti se pare) au patruns in ashramul lui Sai Baba, fiind ucisi de catre insotitorii lui Sai Baba dupa ce au fost capturati in apartamentul acestuia. Politia locala a renuntat la investigatii, rapoartele acestora fiind falsificate, stiute fiind relatiile sus puse ale guru-ului. Dupa incident, Sai Baba a declarat ca motivul atacatorilor a fost ura si gelozia (!).
Acuzat de abuzuri sexuale, homosexualitate, pedofilie

Un alt documentar, produs de un post de radio si televiziune danez, “Sedus de Sai Baba” (Seduced), dezvaluie din declaratiile unor martori, fosti adepti ai acestuia, despre homosexualitatea guru-ului, despre abuzurile sexuale asupra adeptilor sai, unii chiar minori, fiind descris ca maniac sexual si pederast. Exista, dealtfel, mai multe marturii ale unor tineri, barbati (printre care si numerosi europeni si americani) care declara, sub juramant, ca au fost indemnati de Sai Baba sa intretina cu acesta raporturi sexuale, perversiuni, profitand de increderea lor. Intrebati cum isi explica cedarea lor, in conditiile in care nu aveau inclinatii homosexuale, unii vorbesc despre puterea (mentala) exercitata asupra lor, ca si faptul ca pentru ei unei divinitati, asa cum il considerau pe guru, trebuiau sa i se supuna. Existau de asemenea si informatii precum acelea conform carora guru platea favorurile sexuale, precum si tacerea unora, in aur si in bani. Intr-una din declaratii, germanul Jens Sethi a povestit intamplarea prin care a trecut in 1996 la un interviu cu Sai Baba, cand guru l-a sarutat si l-a mangait indecent. Desi a fost stanjenit si s-a simtit rau, Jens nu s-a opus, avand deplina incredere in maestrul sau. Dupa ce a primit instructiunea de a se separa de sotia sa in ashramul in care ii gazduia, a aflat ca Sai Baba i s-a adresat acesteia pe un ton salbatic si furios: “Fie te separi de baiat, fie te arunc afara din Puttaparthi!“. Dupa cateva zile, a fost intrebat de maestru daca s-a separat de sotie. La raspunsul sau negativ, Baba a reactionat de fata cu alti discipoli: “Bad Boy, Bad!” Jens declara: “A fost atat de agresiv si parea sa radieze o astfel de aura de rau ca am fost cu adevarat socat.

Putin mai tarziu, pasaportul i-a fost confiscat, germanul fiind avertizat de una dintre persoanele din ashram ca viata sa este in pericol si ca trebuie sa plece urgent.
Eu si sotia mea si am plecat dimineata urmatoare foarte devreme , spre Delhi. La Gara, am fost cautati de politie, dar am intrat in tren la Anantapur. Exista o sectie de politie in apropiere de platforma pe care a trebuit sa trecem pentru a intra in tren, si in clipa am vazut ca i-am spus sotiei mele sa mearga in tren separat. Sotia mea a auzit un grup de politisti vorbind despre o cautare si a auzit cuvintele “pasaport, Delhi si telegrama”. Am fost in pericol grav, dar din fericire am fost imbracat ca un indian, si am scapat de identificare. Asa ca am scapat, am ajuns la Delhi, dupa care la Ambasada Germaniei.”

Alte marturii ale unor adepti minori in timpul cat au stat in ashramul lui Sai Baba, dezvaluie faptul ca acesta a abuzat de ei, deoarece parintii lor, adepti devotati si supusi, nu s-au opus, gasind chiar justificari pentru aceste fapte. Din declaratii mai reiese si faptul ca Sai Baba si-a transformat studentii din heterosexuali in homosexuali, traumatizandu-i pe viata. In afara de devieri, abuzuri sexuale si de comportament (razbunari pe cei care nu i se supuneau), guru avea in ashramul sau altare ce il reprezentau, adeptii sai inchinandu-i-se ca unei divinitati. La fel si milioanele de pelerinii care l-au vizitat in ashram, se inchinau trecand prin fata tronului sau.

Dupa cum reiese din marturii, Sathya Sai Baba nu doar ca nu a fost sfant, dar s-a dovedit un personaj orgolios, plin de patimi, neavand nimic de-a face cu sfintenia – in totala opozitie cu Sfintii crestini si adevaratul Mesia (Hristos), care in timpul vietii pamantesti nu a stat pe tron, pe perne moi, nici nu a dorit sa primeasca slava de la oameni, ci s-a nevoit cu posturi aspre, umbland descult, patimind, smerindu-se, nu semetindu-se (la fel si Sfintii Sai).

Probabil ca cei care au crezut in acest guru au uitat cuvintele Mantuitorului:

“Daca vrea cineva sa vina dupa Mine, sa se lepede de sine, sa-si ia crucea si sa-Mi urmeze Mie.”
Iisus i-a zis: “Eu sunt Calea, Adevarul si Viata. Nimeni nu vine la Tatal Meu decat prin Mine.”
“Toate Mi-au fost date de catre Tatal Meu si nimeni nu cunoaste pe Fiul, decat numai Tatal, nici pe Tatal nu-L cunoaste nimeni, decatnumai Fiul si cel caruia va voi Fiul sa-i descopere.”

Un om care se considera pe sine a fi Dumnezeu, pretinzand inchinare, cultivand idolatria, o pesoana suspecta de homosexualitate, viol si pedofilie nu poate fi un om sfant, asa cum multi au crezut sau continua sa creada despre el.


Din pacate, foarte multi nu cunosc faptul ca puterea de a face minuni si vindecari nu o au doar Sfintii, ci si cei care lucreaza cu puteri intunecate, in acest caz “minunile” fiind inselatoare si aparente, iar vindecarile cel mult temporare. Asadar, nu orice minune este de la Dumnezeu, deoarece puterea de a face minuni cu darul lui Dumnezeu o au doar Sfintii, cei care traiesc in post, infranare, izolati de lume si foarte smeriti. Niciodata Dumnezeu nu va da puterea de a face minuni unui om impatimit, orgolios, cu atat mai putin unuia care se declara pe sine a fi Dumnezeu (in contradictie cu Sfintii crestini care, in mod sincer, se considerau pe ei insisi a fi foarte pacatosi), si nu aceluia care nu doar ca nu e capabil de infranare, dar e orbit de patimi trupesti, cu atat mai mult cele in afara firii (aspru pedepsite in vremea Vechiului Testament – precum Sodoma si Gomora).

Spre luare aminte, asemenea false minuni va face si antirhist, cel caruia multi i se vor supune si inchina ca unui dumnezeu.

Inselarea in care au cazut adeptii lui Sathya Sai Baba, in special cei botezati crestini care au crezut in el, dovedeste ca pe cat de putin informati sunt, pe atat de creduli. Este foarte necesar ca acei crestini care se considera credinciosi, inainte de a crede in orice invatator/maestru care pretinde ca ar avea daruri speciale si cunostinte in domeniul spiritual, sa se informeze citind scrierile Parintilor, pentru a se feri de orice forma inselare, atat de des intalnita in zilele noastre, caci nu putini sunt astazi cei care inseala pe altii, ei insisi aflandu-se in inselare, pretinzand ca au legatura directa cu Dumnezeu sau Sfintii Sai, considerandu-se ei insisi persoane inalte, divinitati, Fii de Dumnezeu, etc. Niciun invatator nu este de la Dumnezeu, intrucat Biserica nu recunoaste alti invatatori, cu atat mai putin dintre cei care sa propavaduiesc un alt fel de invatatura afara de cea pe care Domnul ne-a lasat-o prin Sfintii Apostoli. Mantuitorul ne-a invatat:

(…) ca unul este Invatatorul vostru: Hristos, iar voi toti sunteti frati.
Si tata al vostru sa nu numiti pe pamant, ca Tatal vostru unul este, Cel din ceruri.
Nici invatatori sa nu va numiti, ca Invatatorul vostru este unul: Hristos.
Si care este mai mare intre voi sa fie slujitorul vostru.
Cine se va inalta pe sine se va smeri, si cine se va smeri pe sine se va inalta.
(Matei 23:8-12)

In afara Bisericii nu exista mantuire.

Observatie: Cei cu adevarat sfinti nu se vor considera si nu vor declara niciodata despre ei ca sunt sfinti, intrucat poseda marea virtute a smereniei, dimpotriva vor detesta laudele si aprecierile celor din jur. Acesta dealtfel, poate fi un bun criteriu prin care putem recunoaste un inselat, un invatator (guru, maestru) mincinos, prin faptul ca se inalta pe sine, declarandu-se ca fiind o personalitate spirituala.

“Sa stam bine, sa stam cu frica sa luam aminte!”

Anunțuri
 

Un răspuns la „Falşi profeţi şi învăţători mincinoşi

  1. Simona Dana Rusu

    28/04/2015 at 16:38

    Habar nu ai cine este Sathya Sai Baba!!!

     

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

 
%d blogeri au apreciat asta: